Momenteel zijn dingen als Zumba erg populair onder de proberende maar vaak falende casual sporters. Het is logisch, Zumba voelt minder als sport omdat je aan het dansen bent, maar het laat je wel zweten als een werkpaard. Ik, als hopeloze sporter, heb ook een tijdje van Zumba genoten. In feite had ik het veel langer nog kunnen doen als de geluidinstallatie niet zo slecht was in die sportschool. De bedorven kwaliteit youtube rips op CD stuiterden van de muren met een nagels-op-schoolbord echo. Het klonk verschrikkelijk en ik kreeg een piep in mijn oren; de muziek was ook jammer genoeg elke les hetzelfde. Mijn vriendinnen die top 40 nummers keer en keer opnieuw hardop luisteren door de speakers van hun laptop op youtube hadden er minder last van. Maar ik raad het aan.

Onder de meer gedreven sporters is “high interval training” een hype in 2013. Je maakt jezelf kapot in een half-uur en dan ga je weer door met je dagelijkse leven. Dit is erg praktisch voor drukke mensen die keihard willen sporten maar ook moeten werken. Laten we weer iets compleet anders doen dan de rest.

De tegen-trend: stiekem sporten door de dag

Dit werkt echt goed als je iemand bent die weinig motivatie of tijd heeft voor het sporten.  Je maakt in de ochtend een paar gewichten vast aan je benen, armen, buik of alles tegelijk, onder je kleren,  en gaat normaal door je dag heen en verbruikt ietsjes meer energie. Voor een lichtere work-out hou je ze minder lang aan, doe je ze bijvoorbeeld aan voordat je gaat winkelen of de hond uitlaten. Strap-weights kun je in sport winkels kopen of online bestellen.

Tijdens de dagelijkse wandel- of winkeltocht, moet je wel aandacht besteden aan bijvoorbeeld de manier waarop je loopt. Als je gewichten op je polsen hebt, moet je je armen niet laten hangen, en met gewichten op je enkels moet je je voeten ook werkelijk van de vloer tillen als je loopt. Wat er zo geweldig aan is, is hoe nonconformist je ook in je hart bent, je niet in het openbaar op wil vallen door te lopen alsof je kilos zand hebt hangen aan je ledematen. Dus je probeert zo normaal mogelijk te lopen en dwing je jezelf in een goede houding om calorieën te verbranden.

Ik heb hier geen onderzoek naar gedaan en ik weet niet of het door fitness-instructeurs en artsen aanbevolen wordt. Het maakt een normale fysieke taak wel ietsjes zwaarder en is makkelijk om in je wekelijkse leven op te nemen. Try it!