De Rana Plaza kleiding fabriek stortte in, en de medewerkers waren nog binnen, omdat wij meer goedkope kleren moeten hebben. Stoppen was te duur geweest. Onze shopgewoontes zitten erg centraal in de keten van oorzaken dat naar de dood van 1127 mensen leidde. Ook zonder dit soort vreselijkheden heeft materialisme al uit zichzelf een aura van slechtheid. Materialisme heeft de donkere klank van een ziekte die vanuit binnen de mens komt. We schudden onze hoofden met afkeuring.

Materialisme is geldverspilling          

Celebrities kopen een jurk van tienduizend voor elke rode-loper.  Hierbij schud ik mijn hoofd op afkeurende wijze. Wat is er toch gekomen van de mensheid? Mijn reden voor deze afkeuring: dat geld had naar goede doelen kunnen gaan, waar het nodig is, in plaats van dat het oneindig blijft circuleren tussen de top-designers, ferrari-dealers en voetbalvrouwen in ruil voor dingen die niemand nodig heeft.

En het maakt de mens kapot

Maar is dit alles? Als alle handel vredig verliep zonder uitbuiting, zonder milieuschade en als er geen problemen als armoede waren waar de mens zijn tijd of geld aan zou moeten besteden in plaats van shoppen, zou materialisme dan geen ondeugd zijn? De monniken die urenlang zitten te mediteren kunnen weinig zeggen over het verloren nut van het materialisme. Zelf zouden ze ook vrijwillig in een ziekenhuis kunnen werken liever dan half in slaap op de vloer zitten.

Lang geleden liep de Griekse filosoof Epicurus dolgelukkig in zijn gewaad omringd door al zijn vrienden.  Hij vond echter dat materiële en fysieke genotten je afleiden van het bereiken van het grootste geluk mogelijk, de toestand van geestelijke rust genoemd ataraxia. Zo lang je die oppervlakkige behoeftes blijft bevredigen, blijven ze jou bemoeien, en als je dat even niet doet, gaan ze weg en heb je rust.

Resistance is futile

Maar wat voor bewijs heeft Epicurus hiervoor? Hoe kan je een gelukkig leven met veel vrienden om je heen creëren als je geen overbodige behoeften kan bevredigen? Ga je uit eten en pak je niks omdat alles te luxe is? Dan ben je irritant gezelschap en gaan je vrienden iemand anders zoeken. Het leven van Epicurus is zelf een overbodige en misschien onhaalbare luxe.

De tegen trend: Spiritueel shoppen

Is het mogelijk dat materialisme je gelukkiger kan maken? Aan de ene kant lijkt het zelfs vanzelfsprekend, waarom zouden we naar geld en nieuwe broeken verlangen als het ons niet blij maakte.  Waarom is kerst zo leuk? De beeldschone transeksueel Amanda Lepore zegt: “Some people think it’s really superficial, but it’s really spiritual for who you are and you shouldn’t feel bad or guilty.”

Waarom kan je niet van een tocht door de winkel genieten zoals je van een wandeling in de bos geniet? Geluiden, kleuren, medemensen en duizenden ingewikkelde  verhalen die achter elk product schuilen. Een nieuwe broek is een zonsopkomst waarvan je geniet totdat het uit de mode is, en je het weggooit, een zonsondergang vol met mooie herinneringen. Het is de broek of de dalende zon zelf niet wat je blij maakt, maar de schoonheid ervan, de schoonheid van het leven.

Bron uitgelichte afbeelding Big Boy: http://streetknowledge.wordpress.com/tag/outkast/