Herinnert u vorige zomer nog toen er overal nieuwe bubble tea zaakjes verschenen en vele Nederlanders voor het eerst in de rij stonden voor een trendy dosis kleurstof en verdikkingsmiddel?  Mensen volgen gastronomieke trends makkelijk: je hoeft je haarstijl er niet voor te veranderen, maar je moet het een keer proberen. De TV kok Matthijs Vriese vat op zijn website de foodtrends van 2013 samen. Dit jaar is thuis koken in, uit verse ingredienten vooral uit eigen tuin. Blikjes zijn voor de vluchtelingenkampen.

Wat kun jij doen om op te vallen in de kokende pot conformisten? Hier is de essentie van de tegen-trend: eet lekker vlug en functioneel. Vlug en functioneel kan lekker smaken en erg gezond zijn. Waarom zou je er te veel tijd aan besteden?

Astronautenvoedsel

Stel u bent op stap en je begint honger te krijgen van al dat bier. Niemand wil het feest opbreken om in een drukke friettent te gaan zitten, maar je hebt honger. Of beter, je staat vooraan in een drukke stadion wachtend op Guus Meeuwis die zometeen het podium op loopt. Dan pak je snel effe je tube astronautenvoedsel met een lekker smaakje en heb je al  je vezels en vitamientjes in een zuig binnen. Krijg je een gezonde energieboost, een lichtere kater morgen, minder frituurvet in je bloed en het allerbeste, hoef je nergens heen!

Verschillende soorten drinkvoeding zijn te koop bij apotheken, die vaak zijn bedoeld als aanvulling van eiwitten en calorieën voor mensen die door een aandoening risico lopen op ondervoed raken. Nutridrink is een merk dat dit aanbiedt. Een pakje met vier superdrankjes kost rond 10 euro. Daarmee kun je inderdaad ook wel een pakje brood, tomaten, kaas, boter en eieren kopen, maar daar zit je dan te koken op een Guus Meeuwis concert.

Dit is misschien de toekomst!

Mijn functionele hart sprong van geluk toen ik dit las. De blogger Rob Rhinehart beschreef in zijn blog “How I stopped eating food” hoe hij opzocht welke hoeveelheden van welke stoffen het menselijk lichaam nodig heeft en er een cocktail van maakte die hij begon te drinken in plaats van eten te koken. Hij gaf zijn ultrafood de naam “soylent” die uit de science fiction film “Soylent Green” kwam. Volgens zijn blog leeft hij heel gezond op soylent alleen en bespaart hij veel tijd en geld. Hij probeert het nu op de markt te krijgen, maar er moet eerst natuurlijk meer onderzoek worden gedaan op de lange termijn effecten van dit dieet. Zijn ervaringen kun je lezen op robrhinehart.com.